شهرهای کنونی، بستر تولید و ارائه انواع افکار، ایدهها، نظریهها و راهحلهای گوناگون در راستای پاسخ به مسائل گوناگونِ شکلِ معاصر حیات شهری شدهاند؛ مسائلی همچون تأمین مسکن، انرژی، خدمات عمومی، رفاه، بهداشت، اشتغال، اقتصاد، حمل و نقل، مدیریت و نظارت و ... که زائیده و تبعات افزایش جمعیت جهان و رشد فزاینده شهرنشینی هستند.
«شهر هوشمند»، که روزگاری شکل و شمایل تخیلات و بلندپروازیهای فانتزی انسان را شامل میشد، در حال حاضر به عنوان رسالتی جدی پیش روی نسل بشر قرار دارد. شهرهای هوشمند تلاشی آگاهانه برای استفاده از فناوری اطلاعات جهت دگرگونی زندگی و کار است، به عبارت دیگر، «شهرهای هوشمند» با اتکاء بر فناوری اطلاعات و ارتباطات و پیوند زیرساختهای فناوری، انسانی و نهادی، به ترتیب با کاربست رویکرد ادغام و یکپارچگی، یادگیری و حکمروایی خوب، در راستای ارتقاء رفاه، آسایش و کیفیت زندگی حرکت میکند (ملیحی،۱۳۹۷).
از سوی دیگر، نسل نوی شهرهای جدید در قالب «شهرهای جدید هوشمند»، از اواخر دهه دوم قرن حاضر میلادی در کشورهای مختلف، متناسب با تحولات اقتصادی، صنعتی و فناورانه کشورها در دستور کار قرار گرفته است. طی سالهای اخیر برخی کشورها در حالی سیاست ساخت و توسعه شهرهای جدید هوشمند را جایگزین سیاستهای قبلی خود در این زمینه کردهاند که این شهرها با ویژگیهای خاص خود، الگوی مطلوبی برای ساخت نسل نوی شهرهای جدید به شمار میروند؛ هرچند مدیران و طراحان شهرهای جدید هوشمند معتقدند لازم است شهرهای جدید هوشمند در هر کشور یا در هر نقطه از دنیا متناسب با ویژگیهای سکونتی در همان کشور یا منطقه احداث شوند. در نسل نوی شهرهای جدید، شهروندمحوری، معیارهای هوشمندسازی، توجه به رفاه بیشتر شهروندان، ایجاد شهرهای دانشبنیان و دوستدار محیط زیست مورد تمرکز قرار دارد.
در این بین نقش مراکز علمی و دانشگاهی به عنوان مراجع تولید دانش و فناوری در توسعه، اشاعه و ترویج این نظریهها و یافتههای علمی و تربیت کارشناسان و متخصصان حوزههای مختلف، بسیار حیاتی و ارزشمند است؛ به طوری که کمیت و کیفیت این مراکز و فعالیتهای آنها، به عنوان معیار ارزیابی و سنجش جوامع و سطح توسعهیافتگی در جهان به کار میرود. از این رو دانشگاهها با برگزاری همایشها ایجاد فضای تبادل اطلاعات و افکار اعضای جامعه در موضوعات مختلف علمی و پژوهشی و پدید آوردن فرصتهایی برای بررسی واکنشهای جامعه نسبت به آن موضوع و ایجاد تحولات اجتماعی را دنبال میکنند.
دانشگاه آزاد اسلامی واحد پرند به عنوان یکی از قطبهای علمی پیرامون پایتخت با همکاری شرکت عمران شهر جدید پرند، اولین وبینار ملی «شهر هوشمند؛ به سوی شهرهای جدید نسل نو» را برگزار خواهد نمود. |